31 juli 2012

Fjärilen påminner om skaparen

Under en promenad tidigare i sommar kom en fjäril flaxande. Jag hann skymta de vackra vingarna mönstrade i svart och blått. Sedan stod vi länge och väntade på att få se de där vingarna igen. Det fick vi inte. Ändå räckte den snabba glimten för att påminna mig om skapelsens skönhet och om skaparen, som ser alla detaljer och håller allt i sin hand.


Fika eller skynda sig?

Ord hör till sådant som jag gillar. Det är roligt med ord, nämligen. Hör bara här:


Bloggen Arkivnytt från Institutet för språk och folkminnen har idag ett roligt inlägg. Det roliga kommer när man läser detaljerna. Det handlar om en dialektal version av ordet fika. I en del av Halland betyder detta verb tydligen skynda. Det känns verkligen främmande för vad man helst förknippar med fika. Ska en fika vara trevlig ska den ju få ta en liten stund och helst vara befriad ifrån stress och skyndande. Detta är lite roligt, men ännu roligare blir det när man läser var i Halland denna dialektala betydelse finns. Se här:

fika v.
Hall. /Årstad hd, Slöinge sn/
Fika = skynda . -

Betydelsen finns i Halland, i Årstad härad, i Slöinge socken! Naturligtvis, det är i Slöinge man tycker att fika är att skynda.

Sa jag att det är roligt med ord? Det är det nämligen!

28 juli 2012

Bloggen återuppstår

Jag har planer. På att blogga igen. Håll utkik. Snart händer det!