31 juli 2014

Håll ut och fortsätt

Avslutar dagen med några uppmuntrande rader som finns i Skrifter och dokument av Klara av Assisi. Den passar att läsa och ta till sig av för alla (systrar som bröder, kvinnor som män) som önskar vara i Guds vilja med sina liv, men som trots sin tro ändå tvivlar ibland.

Kära dotter och syster, håll fast vid det verk som du har börjat.
Gud låter dig genom mig veta att fienden lockar dig i trånga bakhåll och gör sitt yttersta för att hindra dig att fortsätta,
men han skall inte ha någon makt.
Trösta ditt hjärta i Gud.
Han skall alltid vara med dig. (s. 136)


Det viktigaste finns hos Gud

Hans kärlek väcker kärlek;
att skåda honom förnyar;
hans välvilja mättar.

Så talar Klara av Assisi i Skrifter och dokument (s. 130). Det enkla budskapet – men så svårt att lära sig. Det tar ett liv av träning för att i någon liten grad förstå hur sant det är att den som längtar efter kärlek bäst finner den hos Gud själv. Att den som behöver och längtar efter förändring och förnyelse i sitt liv får det hos Gud. Och att den som är hungrig, inte bara på mat utan på mening och innehåll i livet, blir mättad hos Gud.


Vi försöker så ofta och så mycket med våra egna knep. Och när dessa inte räcker försöker vi tillämpa andra människors knep för att känna oss älskade, förändra livet och uppleva mening. Mycket av allt detta kan mycket väl fungera. Ett tag. Men i längden faller det sönder. Och framförallt faller alltihopa sönder inför evigheten. Inget av det jordiska består för evigt. Det är det endast Gud som gör och tillsammans med Gud allt det som är gudomligt. Att söka – och få – kärlek, förnyelse och mättnad hos Gud är därför det bästa vi kan göra. Jämte det är inget annat viktigt i livet, ty inget annat består.

Sankta Klaras klädmode

Idag blir det en Klara av Assisi-dag här på bloggen med inspiration från några anteckningar jag gjorde då jag läste hennes Skrifter och dokument. Klara är alltså den som senare helgonförklarades, blev sankta Klara och en gång i tiden bidrog med namn till S:ta Klara kyrka i centrala Stockholm. S:ta Klara kyrka har blivit vida känd för sitt stora sociala arbete. Det skulle Klara säkert ha gillat!


Bilden på Klara hittade jag här och bilden på Klara kyrka här.

Här följer Klaras intressanta funderingar om kläder, som kan stå som en symbol för sådant vi, av en eller annan anledning, gärna klär på oss för att dölja oss själva på ett eller annat sätt.

Den som har kläder på sig kan inte strida mot en naken person, ty den som har något på sig, som man kan hålla fast i kastas snabbare ner på marken; man kan inte praktfullt leva i världen och samtidigt härska med Kristus. (s. 111)

Ledares goda exempel

Jag läser ju en del böcker, även om det inte alls blir så många som jag önskar. Ibland antecknar jag när jag läser. Här kommer några inlägg med anteckningar från då jag läste Klara av Assisi Skrifter och dokument för… ett par år sedan?

Klara grundade en klosterorden, för den krävs det regler. För abbedissan (ledaren i klostret) skrev Klara så här:

Hon skall också försöka mer att stå över de andra genom dygder och ett heligt liv än genom ämbete. Så att systrarna genom hennes exempel uppmuntras att lyda henne mer av kärlek än av fruktan. (s. 65f)


Är inte detta en utmärkt regel för oss alla och ledare i synnerhet! Det är inte i första hand en position som gör en människa värd att lyda och följa utan hennes goda exempel. För det är stor skillnad mellan att lyda av fruktan och av kärlek. Alla vill inte vara ledare genom position (och alla borde inte vara det!), men alla kan föregå med gott exempel och väcka längtan hos andra människor att följa detta goda exempel. Ty alla är vi på något sätt ledare för någon annan och världen behöver goda föredömen.

30 juli 2014

Starta om livet

Jag fick problem med skrivdokumenten i min dator. Efter rådfrågning och googling utan resultat provade jag att starta om datorn och vips! så var allt som vanligt med dokumenten.

Visst händer det ibland att man önskar att livet skulle vara just så enkelt. Att man kunde starta om på något vis och att allt då skulle vara som vanligt, återställt, utan problem.


Men det är skillnad mellan mänskligt liv och datorer. Livet är mer komplicerat, men också mer fantastiskt – och definitivt mer fyllt av liv.

Anteckningsboken

Jag öppnar ett nytt skrivdokument i datorn, häller upp en kopp te och plockar fram den fullskrivna anteckningsboken. Jag har alltid en sådan på gång. En anteckningsbok. I den ryms allt möjligt. Kloka tankar som plötsligt passerar min hjärna och är värda att bevara. Avskrifter av något bra jag läst eller hört. Noteringar om läsvärda böcker. Och så en massa annat, såsom öppettider för något etablissemang jag tänkt besöka, telefonnummer jag inte lyckats lägga in i telefonen, kom-ihåg av diverse slag.


Kort sagt: I den där anteckningsboken ryms allt möjligt, som när det skrevs ned var viktigt eller intressant av någon anlending som nu inte behöver vara relevant. Hur som helst försöker jag gå igenom anteckningsboken ibland och sortera bland det som står där. En hel del blir tankestoff till bloggen. Det är det jag ska ägna mig åt nu.

Hej igen!

För exakt ett år sedan skrev jag så här i bloggen: "Nu skriver jag igen. Det om något är väl ett gott semestertecken. I alla fall för mig. Det innebär att tankarna och kreativiteten äntligen hittat rum och tid."

Då hade jag just dragit igång bloggskrivandet efter ett längre uppehåll. Nu är jag där igen. Att dra igång bloggandet efter ett långt uppehåll.

Precis som förra gången vet jag att det kan bli svårt att hålla ut i längden, men det är ingen ursäkt för att inte försöka. Så nu försöker jag.

Vi hörs strax igen!