27 oktober 2012

Glada saker


Läser att man kan göra en lista på 1000 små saker som man blir glad av och att detta kan hjälpa till att lysa upp livets dystra och mörka dagar. Det är verkligen en lysande idé. Men 1000, det är fruktansvärt mycket. Mycket att komma på och mycket att skriva. Men idén är bra. Så jag börjar med tio. Här kommer min lista över tio småsaker som jag blir glad av:

                      En lugn lördag.
                      Snön som föll häromdagen.
                      En kanna med te.
                      Den goda lemon curd jag gjort själv.
                      Tända ljus.
                      Den fina ordningen i skåpen jag städat idag.
Mina färgglada handdukar.
                      De fina blommorna jag fick av mina gäster förra helgen.
                      Min varma sjal.
                      Att jag har en säng att sova i i natt.

Tio små – men stora – saker att bli glad av. 

22 oktober 2012

En bok med stor kärlek

Fick en bok häromdagen. Personen jag fick den av hade tagit den i sin egen bokhylla och valt den bok han själv tycker mycket om. Jag blev rörd av att få en sådan gåva. Det har ju egentligen ingen betydelse vad jag tycker om boken, bara det att få något som givaren själv tycker så mycket om känns som ett förtroende. Och ett förtroende är den största gåvan man kan få.

För övrigt tycker jag det är en fantastisk idé, att när man ska ge bort något ta en bok ur den egna samlingen. Kanske något jag ska försöka ta efter.

21 oktober 2012

Vänner, färg och glädje

Jag har ju min förtjusning i färg. Min omgivning har förstått detta. Det märktes när jag hade några vänner på inflyttningsbjudning. De hade med sig olika presenter och olika blommor till mig. Gemensamt för alltihopa var att det var olika härliga färger. Gissa om jag blev glad! Glad både för fina blommor och presenter och glad för de underbara färgerna. På så sätt kan man bli glad flera gånger och på flera sätt för en och samma sak. Och sådan glädje kan jag inte annat än bli glad av!


12 oktober 2012

Samvetet och friheten

Samvetet är frihetens själ, dess ögon, dess styrka och dess liv. Utan samvetet vet inte friheten vad den ska uträtta.
Thomas Merton i Resa i den inre verkligheten

7 oktober 2012

Förlorade uttryck


Igår noterade jag användningen av uttrycket Ebberöds bank i en radiodebatt. På ett liknande sätt är det med Bibelreferenser. Det är allt färre som kan se dem, som förstår dem och som vet i vilket sammanhang de fått sin betydelse. Jag kan tycka att det är synd, eftersom det är ett rikt illustrationsmaterial som därmed går förlorat. Vad ersätts det av?

Just det där att större delen av befolkningen hade samma referensramar, samma kulturella sammanhang och förståelse hör verkligen historien till. Det är följden av en globaliserad värld och ett mångfaldssamhälle. Mångfald är fantastiskt, inte tu tal om det, men ett rikt kulturarv är också värdefullt. I den bästa av världar hoppas jag att man kan få båda. Annars kommer några av våra bästa svenska författare att blir obegripliga alltför snart. Jag tänker på Sara Lidman, Torgny Lindgren, Kerstin Ekman, P.O. Enqvist och fler med dem, som kan sin Bibel och har gott om direkta och indirekta bibelreferenser i sina texter. Dessa riskerar att, om inte bli obegripliga, så i alla fall tappa en av sina dimensioner, en av de saker som gör dem så bra.

6 oktober 2012

En bank på glid


Häromdagen, när jag satt i bilen på vägen hem lyssnade jag på P1. Programmet Studio 1 pågick och det var en debatt om vård av missbrukare. Helt plötsligt är det en av debattörerna som använder uttrycket Ebberöds bank. Jag hajar till, för det var sannerligen inte igår jag hörde det uttrycket. Det är rätt roligt och högst användbart – men hur många är det egentligen som vet vad det betyder? Nu framgick det nog av sammanhanget att det handlade om något välmenande men misslyckat (som är vad det betyder) i fallet med vårddebatten, men ändå, helt lättbegripligt är det nog inte. Men roligt att någon använder det!

5 oktober 2012

Glädjens färger


Alltså, det här med färg är roligt. Jag gillar färg jättemycket. I stort sett alla färger är mina favoriter, i synnerhet lila. Och en del andra som goda tvåor. Jag blir glad av färg. Idag blev jag till och med upprymd av att tala om färg.

Ibland är livet enkelt. Det är när det kommer till de mer färglösa delarna i livet som det blir tråkigt, som de svarta, gråmelerade och beiga. Inte undra på att det känns tungt när färgen saknas!

Jag är alltså för färg, för det livar upp och sprider glädje. Glad färg på oss alla!

(Den färgglada bilden är hämtad här: http://www.marknadsforing.fi/javascript/fargkonvert.php)

4 oktober 2012

Sticka och förändra världen


Man kan göra en samhällsinsats på många sätt. Ett sätt, som jag ägnat mig åt sedan cirka ett och ett halvt år tillbaka, är att sticka och virka bebisplagg som sedan skickas till kliniker där mammorna kan få ett klädpaket till sina nyfödda. Förra sommaren var jag engagerad i Värma liten, som skickade bebiskläder till Panzisjukhuset i Kongo. Det var stort att sedan få se en mössa, som jag själv stickat, på en liten kongoles.

Denna sommar har jag ägnat mig åt samma syssla, men nu ska kläderna gå till Gambia.

Och idag fick jag se att liknande projekt fortsätter. Framöver kan man sticka och virka till bebisarna och deras mammor i Zambia.

Att sticka eller virka ett litet plagg är snabbt och enkelt gjort och medan man handarbetar kan man be en bön för det barn som ska få plagget. Vem vet vem den bebisen växer upp till. Det kan vara en framtida ledare, som får stor inverkan på fred och frihet för människor. Det kan vara någon som kommer vara med och förändra sin närmiljö, någon som kommer vara med och ge människor ett värde, ett hopp om framtiden. Eller något helt annat. Ingen vet, men varje människa är viktig, skapad till Guds avbild som hon är. Därför stickar och virkar jag till kommande generationer i Afrika. 

3 oktober 2012

Enkelt och bra


Billigt är inte alltid dåligt. Som de här skorna till exempel, som jag larvar runt i inomhus (när ingen ser mig). De kostade 29 kronor och nog har jag haft dem ett par år i alla fall. Daglig användning. Fint skick fortfarande. Nästan ofattbart. Men billigt är inte alltid dåligt. Kanske på samma sätt som att det enkla inte alltid är sämre än det krångliga. Det är inte säkert, men det kan vara så. Det kan vara värt ett försök. 

2 oktober 2012

Ett under i tiden


För en tid sedan kom ett brev på avvägar. Det var ett brev med ett synnerligen viktigt innehåll. Jag gjorde allt för att spåra brevet, hitta det och kunna föra det rätt. Tiden gick utan att brevet kom tillrätta och slutligen var den dag inne då det var för sent. Just den dagen låg brevet i postfacket när jag kom hem. Det var egentligen för sent, men det visade sig att det fanns en liten tidsfrist. Det som egentligen var för sent blev i tid. Visst var det mycket bök på vägen, många saker som jag var tvungen att göra för att försöka lösa problemet som uppstått. Men det förbleknar när det hela fick en lycklig utgång.

Detta påminner mig om hur det är med Guds ingripande i saker och ting. Det kommer, men ibland inte förrän tiden är ute. Det var så det var när Lasaros var sjuk. Jesus kom inte förrän han hade hunnit dö. Det var för sent, tiden var ute. Men Jesus gjorde ett under och så var ingenting längre för sent. Lasarus blev levande igen.

Det förlorade brevet och dess viktiga innehåll kom tillrätta när tiden var ute, men undret vred tiden så att det blev rätt tid istället.

Gud är tidlös, så det är klart att Gud kan ändra ”för sent” till ”i tid”. Och jag är djupt tacksam över att jag fick uppleva ett sådant under just i tid. 

1 oktober 2012

Höstfärg

Den vackra vackra hösten!