3 december 2007

Handlingen
Så här i julruschen är vi väl alla shoppingslavar med ständigt nya inköp i blick. Så inleder Svenska Dagbladets nätupplaga Idagsidans artikel med rubriken Shoppingjakt efter livet med guldkant.

Två unga tjejer kommer till tals i artikeln och berättar om sina köpvanor. Den ena av dem handlar dyra märkesprylar, kläder, skor, handväskor. Dessa får henne att känna sig unik eftersom produkterna inte görs i så stora serier och de därför inte heller bärs av så många. Den andra tjejen är mer inriktad på mängd, hon köper inte nödvändigtvis så dyrt, men hon köper mycket och ofta till följd av tillfälliga impulser.

Ingen av dem tycker egentligen att det är problematiskt att de handlar så mycket och dyrt, inte heller är det problematiskt om det inköpta inte kommer till användning utan blir liggande hemma, med prislappen kvar. Man kan ju alltid ta fram och visa det när kompisarna kommer på besök, eller fotografera och lägga ut det på sin blogg.

Den som använder alkohol på detta hängivna sätt, så länge man har pengar ska man unna sig saker, eller vill visa upp sin religiösa övertygelse, att få visa upp sitt fynd för andra, skulle knappast ses med så blida ögon av omgivningen. Trots att shoppingen, så som artikeln beskriver den, mycket väl skulle kunna klassas som både missbruk och religion.

Jag undrar om inte människan, till följd av synden, har en benägenhet att hamna i olika slags missbruk, överkonsumtion, maktbegär eller annan överdrivenhet. Att helt enkelt bli slav under olika saker, precis som artikeln säger i det inledande citatet.

Om nu människan i sin syndiga natur har läggningen att bli slav under något, blir det en viktig fråga vad hon blir slav under, för när begäret har blivit havande föder det synd, och när synden är fullväxt föder den död (Jak 1:15).

Det är när handlingen (!) ställs fri från behovet som den blir ett begär, en synd, en dödsdom. Och det är när handlingen är kopplad till behovet som den blir en längtan, en befrielse, ett liv. Handlingen styrs av vart blicken är fäst, är det på inköpen eller på Jesus, trons upphovsman och fullkomnare (Heb 12:2a)? Jesus säger: Min nåd är allt du behöver. (2 Kor 12:9a)

Inga kommentarer: