14 december 2007

Mer jul
Själv lugn inför allt som heter julstress, iakttar jag dem som haussar upp sig över det som komma ska. Det är som ett helt års (ett helt livs?) förväntningar ska uppfyllas på endast några timmar, den dag som kallas julafton.

Men även om det förvisso är några timmar en julhelg, som kan svara mot ett helt livs förväntningar – genom att Jesus föddes, kom till oss och blev vår frälsare – finns det ingen anledning att begränsa detta till endast ett kort intensivt tidsspann en dag om året.

Nej, jag föreslår att julen blir mindre speciell och att alla de vanliga dagarna blir mer speciella. För egentligen är inte julafton mer speciell än någon annan dag, vi har bara fyllt den med märkligheter utan uttalad mening.

Fira absolut jul, men inte bara när det står julafton i almanackan. Nej, låt varje dag i sig bära något av julförberedelsernas förväntan och glädje. Fira absolut jul, genom att en speciell dag extra påminna om det som är förutsättningen för och en del av varje vanlig dag hela året om, men inte på bekostnad av alla de övriga av årets dagar.

Jesus är aktuell inte bara då julen cirkulerar kring oss i form av julsånger, julklappar, julledighet och julhandel, utan Jesus är aktuell i det vanliga, i det vardagliga, i det som vi inte uppmärksammar, firar eller ens lägger märke till.

Mer jul, när det inte är jul – det står överst på min önskelista.

Inga kommentarer: