18 december 2007

På allvar
Dagens stora allvar: Blir varse att det imorgon kväll ska hållas ett antal manifestationer med anledning av mordet på universitetsläraren Fuat Deniz i Örebro förra veckan. Mer information om platser, tid och medverkande finns här: http://www.hujada.com/.

Somligt måste tas på allvar, sådant som har med våra liv och vårt livsrum att göra. Om Fuat Deniz berättas att han som barn kom med sina outbildade föräldrar till Sverige som flykting. Han tog sitt liv på allvar, engagerade sig i assyriska föreningen, skaffade sig en utbildning som ledde fram till en doktorsgrad och lektorstjänst vid Örebro Universitet, glömde inte sin bakgrund och sina rötter, inspirerade sina landsmän till kamp för rätt, för utbildning och för framtid.

Att det mitt i klangen av skira julsånger ska slå ner ett budskap om en kristen hängiven människa som både vet vad flykt, underläge och mord är, blir så där plågsamt påtagligt att man frestas att vända bort ansiktet och inget se, inget lägga märke till, inget veta. Att göra så vore att ge sig i sällskap med den person som tagit sig rätten till en annan människas liv, det vore att bli en medbrottsling.

Om en vecka är vi mitt uppe i julhelgen, den helg vars bibeltexter visserligen kan omtalas som att de handlar om det söta och rara barnet i den varma och sköna krubban i det mysiga stallet, men för den som läser vidare finns också texterna om hur detta, i idyll inramade, barn blir tvingad på flykt till följd av en mordlysten Herodes. (Matt 2:13-23)

En manifestation av det slag som anordnas imorgon kväll kan bli en manifestation till Fuat Deniz minne, en manifestation mot våldet och för det demokratiska öppna samhället, för allas rätt till trygghet, utbildning, framtid, men också ett väckelsemöte för oss alla som frestas att titta bort eller blunda. Det som hände Fuat Deniz på campus i Örebro är vår verklighet, detta sker i det samhälle vi skapat, det är en av oss som berövas livet och det är en av oss som berövar livet.

Låt oss någonstans mitt i flykten, otryggheten, hemlösheten, våldet, mordet, döden ta Fuat Deniz på allvar, genom att låta hans liv visa oss den verklighet som är vår. Den verklighet som är så osäker, att vi inte kan veta när vi vaknar på morgonen om vi kommer att få uppleva slutet på denna dag eller inte. Den verklighet som är så osäker, att vi inte kan veta när vi vaknar på morgonen om vi kommer att få uppleva slutet på denna dag tillsammans med dem vi älskar eller inte. Den verklighet som är så osäker, att vi inte kan veta när vi vaknar på morgonen om vi kommer att få uppleva slutet på denna dag med minnet av att vi gjort något för att förbättra den grymma verklighet som är vår eller inte.

Om vi tar vi oss själva, livet, Fuat Deniz exempel och Jesus själv på allvar, deltar vi i manifestationen för livet och människan. Låt oss inte titta bort utan möta blicken hos verkligheten, genom alla de människor vilka vi är.

Inga kommentarer: