7 december 2007

Teologiska Rummet
Tidningen Dagen meddelar att Sveriges Radio P1 ämnar starta ett nytt program efter nyår: Teologiska Rummet. Om detta är sant, och inte ett felplacerat aprilskämt, får man väl både välkomna och beklaga.

Välkomna därför att religionsfrågor, som är viktiga för så många människor, får ta plats i den statsfinansierade public service-radion. Beklaga därför att detta riskerar att vara ytterligare ett exempel på att de som för det teologiska samtalet och sätter den religiösa agendan inte är religionerna eller de religiösa själva, utan den nya statsreligionen vetenskapen.

Samtidigt finns ingen anledning att klaga, för i bästa fall gör detta program och dess diskussioner det lättare för de troende (vare sig det handlar om kristna, judar eller muslimer) att leva tydligt. Ty mot det grådaskiga framträder den färgstarka religiösa tron tydligare. Så om staten tillhandahåller det vetenskapsreligiösa sammelsuriet, kan de verkligt religiöst troende få en utmärkt bakgrund att leva sina annorlunda liv mot.

Inga kommentarer: