5 februari 2008

Mångsidigt

Filosofen Martin Buber har sagt att en bok inte bör innehålla fler än 120 sidor. Ett sympatiskt påstående som Buber själv inte alltid lyckades uppfylla, men påfallande ofta. Hans filosofiska huvudverk, den bedårande, Jag och Du, är till exempel en bok på ungefär 150 sidor, men med ett innehåll så omfattande att det räcker ett helt liv.

Och det finns något där, i förhållandet mellan en boks omfång och vad den förmår säga. För det är ju inte självklart så att många sidor betyder mycket innehåll. Tvärtom kan den mer kortfattade boken innehålla en stringens som koncentrerar läsningen och dessutom höjer graden av begriplighet.

En annan filosof, Immanuel Kant, skriver i en av sina texter:

Abbé Terrasson säger visserligen att om man inte mäter en boks storlek efter antalet ark, utan efter den tid man behöver för att förstå den, så kan man säga om mången bok att den skulle vara mycket kortare om den inte vore så kort. Men om man å andra sidan syftar på fattbarheten hos en vittgående, men i princip sammanhängande helhet av spekulativ kunskap, kunde man med lika stor rätt säga att mången bok skulle ha blivit mycket tydligare om den inte hade avsetts att vara riktigt så tydlig.

Bättre kan det knappast sägas, tycker en som uppfattar de allra flesta böcker vara alltför långa och därmed onödigt svårtillgängliga.

Inga kommentarer: