10 januari 2009

Den som söker

Gårdagens Dagen bjuder en rätt rolig notis om Google. Eller rättare sagt ett Catholic Google för katoliker. Detta handlar helt enkelt om ett Google som sorterar sökträffarna på ett sätt som bedöms vara bra för en katolik. Som exempel i notisen nämns att en sökning på ”sex” ger en helt annan träffbild på det katolska Google än på det vanliga (och vem är förvånad).

Å ena sidan kan man tycka att även den som är religiös bör leva i samma samhälle med samma informationskanaler som alla andra. Och då blir Catholic Google bara en avskärmning. Å andra sidan är det rätt fascinerande att det går att leva katolskt även på Google. Det vill säga att det via de för alla tillgängliga och av alla använda kanalerna också går att ge plats för religiös övertygelse.

Dessutom välkomnar jag gärna ett Catholic Google (eller Cathoggle, som den kallas) av det skälet att vi behöver många sätt att få verkligheten presenterad för oss. Och att den katolska synvinkeln presenterar annorlunda än den sekulära kan man nog vara ganska säker på. Så hädanefter blir det säkert en och annan sökning på katolska sidan som referens och kunskapsvidgning.

1 kommentar:

minutz3 sa...

Cathoggle (som den nu heter eftersom Google nog hotade med stämning eller dylikt...) fungerar främst om man söker på engelska.

För att annars få ett katolskt perspektiv på saker och ting skulle jag personligen rekommendera Katolska Kyrkans Katekes. Där finns mycket av vår katolsk tro beskriven.

Finns också Katolska Kyrkans Lilla Katekes om man känner för att läsa som en helhet, och inte bara som en uppslagsbok.

Allt gott!