27 februari 2009

Religionens plats

Äntligen någon som förstått och förmår uttala att religion är annat än omodern teori eller föråldrad uppfattning. Äntligen någon som talar om religion som kulturarv, som bakgrund. Äntligen någon som kontextualiserar religionen i människors liv.

I en artikel i Dagen kritiserar pedagogikdoktorn Jan-Olof Hellsten skolornas religionsböcker och därmed undervisning i religion. Den håller inte måttet, menar han, utan förmedlar en bild av religion som något föråldrat och utan sammanhang med livet i övrigt. I själva verket är det så att religionen är integrerad med livet, en del av människors vardag och livsföring. Religionen är till och med det vilket ligger bakom hur vårt samhälle ser ut, säger Hellsten och bidrar därmed med en viktig poäng. Dessutom blir det så tydligt hos Hellsten att religion faktiskt är ett sätt att förstå verkligheten. Inte bättre eller sämre än något annat, utan ett bland flera möjliga förståelser.

Religion har med människors liv här och nu att göra. Det borde skolan undervisa om. Tänk att någon äntligen upptäckt det!

4 kommentarer:

Teija sa...

Inte undra på att det finns så mycket fördomar om religion i Sverige. Har du märkt att så fort man argumenterar för något utifrån sin religion så stänger de flesta svenskar helt enkelt av? De slutar lyssna och tycker inte att det är giltiga argument. Man blir avfärdad som någon som inte har egna tankar.

lilamonica sa...

Teija: God iakttagelse du gjort där. Och tack för att du delade med dig av den.

Anonym sa...

man är extrem så fort man säger att man är kristen (går i skolan, CVL- Gamla Komvux). Jag har till uppgift att ge en diskussionfråga utifrån vissa texter (artikel 2 i Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna. blev min text). Frågan lyder:

"Har vi i Sverige idag rättigheten och friheten vad gäller religion? Är religionsfrihet- frihet att utöva vilken religion man vill - eller är det - frihet från religion?"

Något som har slagit mig under min skoltid. Ämnet där detta skall diskuteras är Religion B

Anonym sa...

Nu har jag varit o hjälpt till o röjt i lidabacke.blev lite frusen.de är så konstigt för jag kan längta så till helg men sen vill jagbåde hitta på ngt o slappa o hinna saker..blir som splittrat..

tack för den fina dikten..som sagt..
var så fint att få se den i sin helhet o man kan läsa den hur många ggr som helst...o ändå inte vet vad den betyder o samtidigt så kan den betyda hur mkt som helst..
skratt..

kramkram nu min vän