12 maj 2009

Framsida vikt för skönhet

Telefonkatalogen tillhör de publikationer vars existens jag har lite svårt att förstå. Okej att det finns människor som inte använder dator och därför inte kan söka uppgifter om telefonnummer och dylikt på det sättet. Men är de verkligen så många att de motiverar kostnaderna för att ge ut en tjock katalog som de flesta ändå inte vare sig använder eller uppskattar.

Men två saker gillar jag ändå skarp med årets version av publikationen. För det första formatet, som är förändrat. Katalogen är mindre och tjockare. Klart klädsamt. Mer lätthanterlig torde den vara av denna förändring, men kanske fortfarande lika svår att hitta i (det berör ju inte mig som är uppkopplad, men det är synd om andra, som inte är det). Snyggt är det i alla fall, och den estetiska vrån i ögat njuter.

Det andra som är fantastiskt med årets upplaga av telefonkatalogen för min region är omslaget. Där ryms en kungsängslilja i origami. Konstnären Norio Torimoto har vikt landskapsblomman av papper från telefonkatalogens gula sidor. Det är helt underbart och helt plötsligt har den meningslösa katalogen blivit till glädje och njutning.

Och se där, en läsvärt sida i katalogen, en som nog inte låter sig hittas på eniro.se. Längst bak i telefonkatalogen finns nämligen en sidas lektion i origami. Trevligt, trevligt.




Inga kommentarer: