14 maj 2009

Vad ska kyrkan syssla med?

Några snabba reflektioner kring Dagens artiklar om att Svenska kyrkan har färre killar än tjejer i konfirmationsundervisningen:

(1) Detta är inget konfirmationsspecifikt problem (om det nu är ett problem med ojämn könsfördelning). Så ser det ut inom aktiv religiositet över huvudtaget, att det är fler kvinnor än män. Så om Svenska kyrkan vill ändra på könsfördelningen i kyrkans verksamhet har de nog göra ett tag.

(2) Är könsfördelningen ett viktigt problem för kyrkan att lösa? Eller finns det sådant som är viktigare. Vilket är ändamålet med lika många killar som tjejer i grupperna? Politisk korrekthet eller något av större tyngd (t.ex. att evangeliet är till för alla och det därför måste förkunnas så det når så många som möjligt)?

(3) Vem bestämmer innehållet i kyrkans verksamhet, i detta fall konfirmationen? Är det deltagarna eller kyrkan? Naturligtvis är detta inte varandra helt uteslutande alternativ, men vem har initiativet. I artikeln talas om den norska kyrkans konfirmandarbete med orden: De har under flera år utfört ett medvetet arbete, och lyssnat noga på vad unga människor vill ha av konfirmationen. På detta sneglar nu Svenska kyrkan och antyder därmed att deltagarna, snarare än kyrkan har initiativet.

(4) Är det helt otänkbart att kyrkans budskap i sig är det attraktiva? Det vill säga att det svarar mot behov och längtan hos människor. I så fall skulle detta, snarare än tilltalande aktiviteter, kanske kunna erbjudas. I synnerhet om det råkar vara så att budskapet är viktigt, som ju evangeliet är – det är på liv och död. Eller är kyrkan bara en fritidsaktivitet bland andra?

Dessa korta reflektioner är mer generella än att de bara skulle handla om Svenska kyrkan och dess konfirmationsundervisning. För kämpar vi inte alla ständigt med frestelsen att välja popularitet framför sanning?

3 kommentarer:

Jonas sa...

Problemet är att vi konfirmerar oss av fel anledning. Om vi såg över vår teologi och ansåg det vara ett sakrament blir det hela mycket mer tydligt.

Det ska också vara mer teologi och kristen etik och moral än lekstuga..

lilamonica sa...

Jonas: Vems är ansvaret att konfirmationen sker av rätt anledning? Det borde ju vara kyrkans, snarare än konfirmandens. För hur ska konfirmanden veta om inte kyrkan förkunnar, eftersom tron ju kommer av predikan. Återigen blir populismen problematisk för kyrkan och hennes budskap.

Jonas sa...

Det har du helt rätt i lila jag. Det är kyrkans fel. Den åligger kyrkan att tala om varför man ska konfirmeras, varför man bör gå på högmässan varje söndag (och undviker att kritisera dem som hellre ligger hemma och sover), vilken underbar nådegåva bikten är och varför man bör gå till bikt - och dessutom erbjuda det på ett smidigt sätt, man ska inte behöva ringa upp en präst eller måsta fråga särskilt efter en gudtjänst.

Kyrkan ska vara kyrka, allt som görs ska ha med de kyrkliga angelägenheterna att göra, och olika fritidsaktiviteter måste ha en tydligare koppling till det teologiska än det har idag. Med det menar jag att om man nu har en slöjdgrupp, syförening, spelar innebandy eller vad man nu gör måste detta kombineras på ett planlagt sätt med bibelundervisning eller något liknande (eller att man snickrar ihop kruficux eller så)