4 juni 2009

Det som skiljer åt

Blir med hjälp av ett pressklipp i Dagen varse gårdagens ledare i Dagens Nyheter. Med erfarenhet av enkel biljett på klassresan kan jag bara igenkännande nicka och säga att detta är en utmärkt beskrivning av vad klassklyftor i det svenska samhället handlar om:

När arbetarrörelsen talar om klassklyftor brukar det handla om löneskillnader och om barn som inte får åka på sommarsemester. Det är materiella värden som lyfts fram, inte kulturella. Men klassamhället handlar inte i första hand om höga direktörslöner, om gapet till arbetarlönen eller om semesterresor. Kilen – i ett samhälle som det svenska där ingen behöver svälta – går inte i första hand mellan dem som har och dem som inte har. Snarare mellan dem som kan och inte, mellan dem som vet och inte.
[...]
Denna klassklyfta handlar om så mycket mer än om pengarna i plånboken. Den handlar om att utjämna skillnader i livsvillkor, om att upprätthålla ett nationellt kitt mellan människor, om demokrati och ansvarsutkrävande samt om att undvika känslan av alienering.

1 kommentar:

Erik sa...

Det tragiska är att detta bildningsgap kommer att öka allt mer när alliansen förslag om "Det nya gymnasiet" Då halverar man tiden för svenska och samhällskunskap på de yrkesförberedande programmen. Detta är en fara för demokratin.

Läs mer på Femmeter upp i luften:
http://5muppiluften.blogspot.com/2009/05/det-nya-gymnasiet-ar-en-fara-for_28.html