14 augusti 2009

Kyrkofrid

Danska polisen gick häromdagen in i en kyrka och hämtade irakiska flyktingar som höll sig gömda. Rätt eller fel, det funderar man på i dagens Människor och tro i radions P1. Nils-Gunnar Davidsson från rikskriminalen får frågan om samma sak skulle kunna hända i Sverige. Det finns inget förbud i lagen mot en dylik handling i Sverige men vi har policyn att inte gå in i kyrkor, som betraktas som heliga rum, säger Davidsson. Trots detta vet vi att det vid flera tillfällen faktiskt hänt att polisen hämtat flyktingar i kyrkor, men påståendet är intressant.

Det vi rekommenderar är att man tar hänsyn till att det är en helig plats eller vad jag ska säga, som det krävs en viss integritet för.
Så uttalar sig Davidsson. Det som en gång kallades kyrkofrid sitter tydligen djupt i den svenska folksjälen och av de flesta verkar det ses som självklart både att kyrkan är att betrakta som ett heligt rum och att ett sådant ska vara fredat. Anmärkningsvärt i en tid då inte mycket annat i det svenska samhället betraktas som kollektivt heligt på detta sätt. Och därmed anmärkningsvärt att frågan ens är en fråga. Men lovande på något sätt, att det ännu finns viss respekt både för det heliga och för människan.

Inga kommentarer: