9 oktober 2009

En tydlig kyrka

Det är lätt att hålla med Thomas Forslin i hans oro. Forslin är distriktsföreståndare i Baptistsamfundet och tycker att utrymmet i samfundet för olika åsikter passerat det positiva stadiet då det handlar om lyhördhet och tolerans och istället hamnat i en godtycklighet där vem som helst kan tycka vad som helst. Så här säger han:

Det är positivt och bra att vi tillåter olika åsikter, är toleranta och lyssnar på den som har en annan uppfattning. Men om vi inte själva har en grundmurad övertygelse i botten finns en risk att vi missar något väsentligt.
Och det, som sagt, lätt att hålla med. Tydlighet har sina fördelar, nämligen. Den hjälper oss att veta vad vi har både oss själva och andra och den hjälper oss att – då det är befogat – kunna avvika från det vanliga. Kyrkan har ingenting att vinna på otydlighet och generellt accepterande. Nej, en kyrka värd namnet vet både varför hon tror och vad hon tror på och står för det. Det som Forslin beskriver så här:

Jag tror det blir svårt i längden att överleva som väckelserörelse om vi inte har ett budskap vi brinner för. Huvudparollen i Baptistsamfundet måste vara ett tydligt evangelium och en tydlig förkunnelse.
Det är med denna bas, av evangelium, som det är möjligt att vara tydlig. Och tydligheten ger mod att lyssna på den som tänker annorlunda, men det är inte detsamma som att allt måste accepteras och inlemmas i den egna bekännelsen. Nej, en tydlig bekännelse har också sina gränser, annars är den ingen bekännelse utan bara vanligt prat.

Inga kommentarer: