5 januari 2010

Kärlek och pengar

Marie Söderqvist skriver i sin bok Status om olikheten mellan att göra saker för pengar och att göra dem av kärlek. Hon återberättar en händelse från moder Teresas liv. Så här skriver hon:

Moder Teresa hade ofta med sig journalister på sina vandringar genom Calcuttas värsta slum. Eftersom hennes orden ägnar sig åt att ta hand om svårt sjuka bland de fattigaste av de fattiga var hennes dagar förstås en vandring i smärta, ångest, smuts och umbäranden. En medföljande amerikansk journalist sade en gång till en annan journalist under ett av moder Teresas besök hos en döende man: ”jag skulle inte göra detta om jag så fick en miljon om dagen”. ”Inte jag heller”, svarade moder Teresa, som hade råkat höra kommentaren, blixtsnabbt. Hon gjorde det hon gjorde av kärlek, svarade hon, när hon fick frågan om hur hon orkade. Hon såg Guds avbild i varje sjuk människa. Hon gjorde det hon gjorde eftersom hon var uppfylld av att ge av sin kärlek för Guds skull. Hon gjorde ingenting för pengar utan av kärlek till Gud och av plikt. Moder Teresa dog omhuldad och beundrad av miljoner. Och hon var till synes lycklig och nöjd med sitt liv, trots att det innehöll mer sorg och lidande än de flesta människor ens kan föreställa sig.

Det är stor skillnad mellan vad människor är beredda att göra för pengar och vad de är villiga att göra av kärlek. Stor skillnad. Viktig skillnad. Avgörande skillnad. Ty det vi gör av kärlek är större, långt mycket större, än det vi gör för pengar.

Inga kommentarer: