10 mars 2010

Ateismens illusioner

Lästa böcker:

McGrath, Alister & McGrath, Joanna, Collicut. (2007). Ateismens illusioner. Varför Richard Dawkins misstar sig. Örebro: Libris.

Detta är en fåsidig bok som är en replik på ateisten och evolutionsbiologen Richard Dawkins vitt spridda bok Illusionen om Gud. I den tar Dawkins – enligt McGrath – på ett ohederligt och vetenskapsfrämmande sätt livet av Gud och dumförklarar alla gudstroende människor.

I den ständiga brottningen mellan tro och vetande bidrar denna bok med intressanta argument. Man behöver inte ha läst Dawkins bok för att kunna hänga med, utan McGrath förklarar allt vi behöver veta.

Alister McGrath är naturvetare (och teolog) och har gjort en personlig resa från ateism till kristen tro. Därför genomsyras boken av övertygelsen att det visst är möjligt att förena vetenskap och gudstro.

Nyttig läsning för såväl ateisten som den kristna. För nog är det väl så att det alltfort finns många människor som har svårt att se hur tro och vetande kan kombineras. Den här boken ger en pusselbit till att förstå hur det är möjligt.

Inga kommentarer: