23 mars 2010

Kristen livsstil

Väldigt ofta framställs det som att kristen livsstil är detsamma som etik. Lika ofta verkar strävan vara att framställa precis motsatsen, att kristen livsstil minsann inte betyder någon särskild form av etik.

Sanningen är väl att kristen livsstil inte är fri från etik, men knappast heller bara har med etiska frågor att göra. Framförallt är kristen livsstil inget objekt friställt från ett subjekt, utan det är alltid en människa som lever. Om kristen livsstil var ett objekt, ett slags manual att följa, kunde vem som helst ha en kristen livsstil. Någon kristen tro eller bekännelse skulle inte behövas.

Nu är det snarare så att en kristen livsstil inte kan leva på egen hand, utan den hänger samma med och avgörs av en kristen tro och bekännelse. Det är den människa som valt att följa Jesus, som låtit sig omfamnas av nådens verklighet, som har en kristen livsstil. Det är alltså det sätt att leva som blir den naturliga konsekvensen av att man mött och valt att följa världens frälsare och Herre, som är kristen livsstil.

Det finns tydliga etiska inslag i olika frågor i den kristnes sätt att leva, men det är inte detta som gör livsstilen. Nej, det är det mötet med Jesus som gör. Därför kan inte ett visst beteende eller vissa handlingar vara en kristen livsstil, utan den beror enbart och endast av lärjungaskapet, att vara en Jesus efterföljare.

Inga kommentarer: