30 juni 2010

Där allting finns

Har länge haft stora problem med min dator. Det är ett av skälen till tystnaden här på bloggen. Nu har jag en ny dator att bekanta mig med. Det som slår mig mitt i detta är hur otroligt sårbar en modern människa är. Alla vi datorbrukare har så mycket av det som är viktigt på olika sätt just i vår dator. Fungerar inte datorn blir många saker lidande. Somliga med risk för vittgående konsekvenser.

Det går inte att betala räkningar, inte att komma åt sina (kanske jätteviktiga) inkommande mejl – man blir oanträffbar. Det går inte att söka information på nätet, inte anmäla sig till saker, köpa biljetter, söka jobb, och så vidare. Och så alla dokument, all information man samlat på sig och smidigt lagrat i sin lilla dator. Det är onekligen en inte obetydlig del av en människas liv som finns gömt i en dator. Så sårbart det är.

Utan kontakt med sin dator riskerar en nutida människa i den uppkopplade delen av världen att få en rad problem. Problem som bara kan lösas med hjälp av en ny dator. För det är enda sättet att på nytt komma åt allt det där som inte finns lagrat någon annanstans än i den värld som består av ettor och nollor.

Men tänkt, att detta ändå – trots sin väsentlighet – är så oviktigt. Så oerhört oviktigt! För det som verkligen berättar något om människan, som innehåller det som är verkligt väsentligt för henne och som är den enda kontakt hon egentligen behöver, det är Gud.

Den kontakten kräver inga maskiner, inga speciella hanteringsfärdigheter. Det enda som behövs är en människa. Allt människan är och behöver finns lagrat på den plats som inte är av denna värld – i det hem som är Gud. Kontakten tas med hjärtat, utan något annat hjälpmedel än längtan och vilja. Det är inte sårbart, det är hållbart.

Inga kommentarer: