24 september 2010

Kom ut, du är fri!

Hör ett brottsoffer tala i radion om konsekvenserna av det brott han utsatts för. Bland annat säger han att så länge gärningsmannen är på fri fot lever han själv i fängelset.

Brottsoffret beskriver rädsla och utsatthet till följd av att den skyldige fortfarande går fri.

Det där är inte alls svårt att förstå, plågan för den drabbade måste vara stor.

I en kristen världsbild gäller dock andra ordningar. Även om ondskan fortfarande florerar i världen, har ett stort inflytande och drabbar människor i alltför hög utsträckning, är möjligheten begränsad.

I och med att Jesus dog på korset förstördes nämligen det ondas möjlighet till obegränsad framfart. Det var Guds ”stopp det räcker”. Den onde är satt i förvar, bakbunden av Jesus försoningsdöd, men ännu inte helt utplånad från världen. Den befrielsen väntar ännu. Den sker i anslutning till att Jesus kommer tillbaka till jorden för den slutgiltiga segern över ondskan.

Fram till dess får vi leva i tryggheten att ondskans makt är starkt begränsad och inte slutgiltigt kan skada oss. Vi behöver inte längre sitta i våra fängelser utan kan komma ut i frihet. Gärningsmannen är identifierad och frihetsberövad. Slutgiltig eliminering väntar. Detta är frälsningen evangelium.

Inga kommentarer: