8 augusti 2013

Lev radikalt och odla bin


Och så vill jag provocera lite angående att leva ett kristet liv. Här är en kort artikel, från Dagen, med biodlaren Peter Halldorf. Jag kopierar in texten här eftersom det inte går att länka till artikeln.

Varför satsar du på bin, Peter Halldorf?
3 frågor till Peter Halldorf, förkunnare, författare och biodlare.

– Denna lilla randiga stekeln tillhör de mest fascinerande av alla varelser i Guds skapelse. Ett bisamhälle är som ett helt kosmos, en oöverträffad ikon av kyrkan. Även i binas församling är verksamheterna är olika: Drottningen är bilden av Gudsmodern som skänker oss Livets bröd; de bin som färdas långa sträckor för att samla pollen är biförsamlingens missionärer; de som har till uppgift att fläkta med sina vingar så att honungen mognar, liknar kyrkans lovsångare. Och så har vi drönarna, bisamhällets mystiker, de till synes onyttiga som påminner oss om var vi har vår frid. Sen är det ju inget som går upp mot den gyllengula, nyslungade honungen: ringla den över färska bär eller en pizza med chevréost och du kan bjuda dina vänner på en måltid de sent glömmer…

 Vad gör du? Vad kan vi andra göra?
– Min biodling är ytterst oansenlig. Vad jag gör är att se till att dessa för vår överlevnad så viktiga varelser har tillräckligt med rum att föröka sig och samla sitt guld. Annars är risken för svärmning stor. Och alla vet ju vilken oreda svärmare kan orsaka i en församling.
– Även om vår förening (Sveriges biodlares riksförbund) växt de senaste åren, skulle vi behöva en genomgripande väckelse som resulterar i det dubbla antalet biodlare. Det är svårt att se hur den som vill vara radikal kan undgå att ägna sig åt bin: det handlar om hela vår planets överlevnad!

Är det ett engagemang som går att motivera utifrån Bibeln eller kristen tradition?
– Det går inte bara att motivera – det är påbjudet! Vår kallelse är inte bara att vårda och förvalta skapelsen, men också att vara Guds medskapare. Bin spelar en helt avgörande roll för det ekologiska kretsloppet. Utan bin skulle en tredjedel av de livsmedel vi konsumerar försvinna. Grönsaker, frukter och bär skulle vi få klara oss utan. Förmodligen även kött och mjölkproduktion, eftersom en stor del av djurens foder pollineras av bin. Det skulle inte bli någon kaffekopp i soluppgången, jeans och conversedojor skulle försvinna ur butikernas sortiment – såväl bomull som gummiträdet pollineras av bin. Vi skulle alla drabbas av galopperande skörbjugg!

Jag är inte biodlare, men jag gillar Halldorfs provokation om vad det innebär att leva ett radikalt kristet liv. Mycket att tänka på – och agera utifrån!

(Den som vill bli ytterligare provocerad på samma tema rekommenderas Patrik Hagmans bok Om kristet motstånd.)

Inga kommentarer: