5 augusti 2014

Enquist och varför-frågan

En av sommarens böcker var Liknelseboken av Per Olov Enquist. Bra som alltid när PO är i farten. Några saker noterade jag från denna läsning – jag gör ju gärna det. Nu kommer de även på bloggen.

Lösningen på den gåta som livet i tid och rum innebär ligger utanför tid och rum. Hur världen är, det är fullständigt likgiltigt för det högre. Gud uppenbarar sig icke i världen. Inte hur världen är är det mystiska. Utan att den är. (s. 230)

Kanske är det här vi ofta gör ett tankefel. Vi funderar mer på hur än varför. Det gäller mycket i livet. Och det gäller själva livet, vårt vara. Evolutionsteorin svarar på frågan hur. Hur kom vi till. Hur gick det till när världen blev världen. Men den svarar inte på frågan varför. Varför finns vi till?

Som människor är det oftare vi funderar på varför än hur. Varför är en av de stora existentiella frågorna. Det är en viktig fråga. Bibeln med sin skapelseberättelse svarar på hur världen kom till, men den svarar också på varför. Svaret på varför vi finns till är att Gud vill det. Här är Bibelns förklaring till världen vida överlägsen Darwins. Bibeln ger ett existentiellt svar, inte vara ett materiellt.


Hur-frågan kan få sitt svar inom den ram av tid och rum som vår värld utgör. Svaret på varför-frågan ryms inte i tid och rum, för den krävs det en evig Gud för att få ett svar.

Inga kommentarer: