28 augusti 2014

Ett frö som gror

En av sommarens stora händelser i Sverige har ju varit skogsbranden i Västmanland. Säkert är vi många som följt denna nyhet och nu äntligen vågar vi väl tro att allt är under kontroll även om brandområdet måste bevakas under lång tid framöver för att förhindra att elden blossar upp igen.

Det första och tydligaste man lägger märke till när det gäller bränder är den förödelse som de ställer till med. Det är förstås hemskt, inte minst för de skogsägare och husägare som fått sin egendom förstörd av lågorna. Men det finns också en annan sida av en sådan här brand. Allt är inte nattsvart för en skog som drabbats av brand. Tvärtom gynnar det vissa växtarter, som spirar och gror endast då allt annat är sönderbränt. Här kan man läsa mer om detta. Livskraften är fascinerande!


Även i ett mänskligt liv där mycket förtärts av olika skäl vill jag hoppas och tro att det finns fröer som kan börja gro just på grund av att så mycket annat gått förlorat. Det finns en livskraft i människan som kan sippra fram även när allt annat förstörts. Gud har lagt ner något av sig själv i varje människa, något som ingen eld i världen kan förgöra.

Inga kommentarer: