24 februari 2015

Att be både för och före

Förbön är något som praktiseras i alla kristna sammanhang. Men vad är egentligen förbön? Ja, det är att man ber för ett särskilt behov som någon människa har eller som finns i något sammanhang. Det är en överenskommelse i bön, som blir en gemensam hjälp till den som behöver.

Jag funderar lite på ordet förbön och på hur man kan förstå det. Detta är ingen etymologisk utläggning utan snarare en teologisk eller kanske bara tankemässig. Ordet är sammansatt av ”för” och ”bön”. Det är särskilt förledet ”för” jag tänker på.

Förbön tycks handla om att be före. Att be i förväg innan det värsta händer. Att be före för att bereda plats (förbereda) för det som ska komma. Att be för att ge ett bättre före (underlag eller framkomlighet) i det som är livet.

Förbönen sker före något annat. Den sker innan bönesvaret, förstås. Den sker också innan evigheten. Att ägna sig åt förbön är att förbereda sig för evigheten, att hjälpa till att skapa förutsättningar för det som ska komma. Ett förband spelar innan de stora artisterna kliver fram på konserten. Förbön äger rum innan den eviga festen i himlen tar vid. Förbön hör till tiden och livet på jorden, men den för oss i kontakt med himlen och det eviga eftersom den banar väg för och gör oss redo för det stora som ska komma.


Inga kommentarer: