21 mars 2015

Thomas Merton igen

Dags för fler citat och reflektioner utifrån Thomas Mertons Resa i den inre verkligheten. Denna gång ett längre citat, som kan kräva sin eftertanke för att sjukna in, men de är det värt.

Vi är inte fullkomligt fria förrän vi lever i det sanna hoppet. För när vårt hopp är sant sätter det inte längre hela sin tillit till mänskliga och synliga medel och har inte heller sin trygghet i synliga målsättningar.

Den som hoppas på Gud sätter sin tillit till Gud, som han aldrig ser och litar på att Han ska ge oss ting vi aldrig kunnat drömma om. När vi inte önskar tingen i den här världen för deras egen skull, blir vi i stånd att se dem som de verkligen är. Vi ser samtidigt hur bra och hur ändamålsenliga de är och vi kan uppskatta dem som aldrig förr. Så snart vi upphör att förtrösta enbart på dem, kan de vara oss till nytta. Eftersom vi varken litar till njutningen eller hjälpen vi får från tingen, kan de erbjuda oss både njutning och hjälp enligt Guds eget bud. För Jesus har sagt: Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också” (Matt 6:33).

Det kristna hoppet berövar oss allt för att vi ska få äga allt. Vi hoppas inte på det vi redan har. Att leva i hoppet innebär därför att leva utblottad och att ingenting ha. Och ändå – om vi överlämnar oss åt Guds försorg har vi allt vi hoppas på. […] Hoppet gör våra händer tomma för att vi ska arbeta med dem. […] Utan hoppet ger vår tro oss bara en ytlig bekantskap med Gud.


Inga kommentarer: