25 mars 2016

En lång fredag med stora möjligheter

Långfredag. En dag som förr i tiden vädjade om stillhet och allvar. Affärerna och andra etablissemang höll stängt hela dagen och människor förväntades ta det lugnt. Idag är det inte så, utan affärerna, restaurangerna, biograferna och allt det andra har öppet i stort sett som vanligt. Och människorna, ja de lever som om det vore en vanlig dag.

Man gör förstås som man vill men jag tänker att det knappast kan vara fel att faktiskt ta en dag ibland då man bromsar in litegrann, plockar fram eftertänksamheten och funderar över det som är allvarligt och viktigt i livet. Till exempel sådant som liv och död, vart jag är på väg och vad jag gör med den tid jag fått i livet.


En sådan långfredag kan bli en dag som påverkar resten av livet istället för att bara bli en dag lik alla andra. Vanliga dagar är det gott om i livet, men ibland behöver vi en ovanlig dag för att ta ut riktningen för alla de vanliga dagarna. Långfredagen ger oss ett sådant tillfälle: istället för en vanlig dag kan det bli en ovanlig och viktig dag.

Inga kommentarer: