9 mars 2016

Vår!

Våren är här!

SMHI meddelar att våren nu har nått huvudstaden. Jag konstaterar att det stämmer. När jag kommer hem i den begynnande skymningen hör jag fåglarna kvittra för första gången i år.

Det är bra med tydliga besked. Det går att mäta och på matematisk väg konstatera att våren nu är här. Dygnets temperatur uppfyller de kriterier man satt upp som definition på våren. SMHI gör det enkelt för oss. Vi behöver inte fundera utan nu vet vi besked. Våren är här.

Med många andra saker i livet är det långt ifrån så enkelt. Våren kan man mäta och räkna sig till, men det mesta hamnar utanför matematiken och det mätbara.


Även om våren är trevlig och välkommen konstaterar jag att det förmodligen är allt det där som inte enkelt kan mätas och kontrolleras som ger livet dess stora dynamik. Men för att orka stå ut med den oberäkneliga dynamiken behövs något som är enkelt och exakt. Därför är våren en trygghet för oss. Den skapar lugn och harmoni mot vilket det övriga i livet att luta sig. Så: välkommen till oss kära våren!

Inga kommentarer: