Det är det myckna små som dränerar på ork, pengar, motivation, kärlek och vad det nu kan vara. Alltså finns det kanske mindre anledning att vara rädd för de stora sakerna som hot mot harmonin, för i själva verket kanske det är det lilla som är det stora. Det är ju trots allt liten tuva som stjälper stort lass.
Men eftersom detsamma gäller även omvänt, att det är det som är smått, det lilla, som kan förändra det stora, är småsakerna inte att förringa. Och jag vill kunna hantera dem på det dubbelt högerhänta sätt som Cassianus talar om.
Johannes Cassianus framlevde sina dagar på tre- och fyrahundratalet och i hans språkspel i talet om munken, den troende, står vänster för djävulen och det onda, och höger för Gud och det goda. Att vara dubbelt högerhänt är då, att hantera det oundvikliga onda, det som vill hindra oss från att leva ett liv med Gud, på ett sådant sätt att det ändå blir till nytta för vår tro och till gagn för oss istället för fördärv. Det handlar alltså om att hantera det vänstra på ett högerhänt sätt, att låta det onda, frestelserna, vändas till det goda istället.
En god levnadsregel från den gamle vägledaren Cassianus. Det lilla kan bli det stora, på både gott och ont, men för den som övar sig i högerhänthet kan det bli riktigt gott även av det onda.
5 mars 2008
Smått och gott
Etiketter:
gott,
Johannes Cassianus,
ont
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar