På 1960-talet var Herman Hedberg präst i Uppsala. Efter apostoliskt föredöme levde han i fattigdom, var ogift och ständigt till reds för att hjälpa människor. Bland annat var han själasörjare för de intagna på Ulleråkers sjukhus. Det finns en del skrönor runt Herman Hedberg. Bland annat den om hans begravning.
Efter prästens död skulle han tas om hand av sina vänner. Dessa tyckte, att eftersom Hedberg alltid levt i fattigdom, skulle han i alla fall få en ståtlig begravning. Därför hörde de sig för om begravningsbyrån hade någon riktigt fin kista som vilorum för Hedbergs kvarlevor. Det visade sig då att det i förrådet på begravningsbyrån stod en kista som ingen efterfrågat. Det var en kista i ek, tillverkad ett tjugotal år tidigare åt Johan III. Den redan 1592 döde kungen låg begravd i Vasakoret i Uppsala domkyrka, men hans kista hade med tiden murknat, varför han behövde en ny.
Men när kistan tagits till Domkyrkan och kungens kvarlevor skulle flyttas över, visade det sig att kistan var för stor för att få plats i gravkoret. Så den togs tillbaka till begravningsbyrån och där blev den stående. Ända till dess vännerna köpte den till Hedberg och lät honom i den föras till den sista vilan. Graven på den norrländska kyrkogården var grävd för liten, så den fick grävas om, betydligt större. Men nu vilar prästen i graven och i den kungliga kistan, till uppståndelsens morgon.
19 april 2008
Med kunglig glans
Etiketter:
död,
Herman Hedberg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar