31 december 2008

Nya ord

Tar en titt på Språkrådets nyordslista. 2008 års lista är inte helt sammanställd än, men en vink får man genom de ord som hittills publicerats. Jag noterar särskilt ordet ”gatustickning” som jag tycker är ett roligt ord och en trevlig och intressant företeelse. Och så ”bloggbävning” förstås, inte tänker man på att det är ett nytt ord. På något sätt är det rätt fantastiskt med dessa ord som förvisso är nya, men som trots detta är tämligen begripliga även utan förklaring. Och kanske är det detta som mest betecknar ett fungerande nyord: att det är begripligt och mer eller mindre självklart på en gång.

Från 2007 års lista över nyord hittar man många ord som är svårt att föreställa sig bara har något eller ett par år på nacken. Så snabbt går det ibland att utöka språket och nyansera det i relation till dagsaktuell verklighet. På bara något år har vi lärt oss ord som:
foppatoffel, dampa, kristofobi, nixa, pimpa, transfett. För att inte tala om alla sammansättningar med klimat: klimatmat, klimathot, klimatsmart, o.s.v.

Må vara hur konservativ som helst i vissa språkliga avseenden, men ett språk behöver nya ord. Eftersom livet är en ständigt ny resa och språket är vårt sätt att förklara och förstå och därmed forma vår verklighet, behövs orden för livet.

Inga kommentarer: