31 december 2008

Så speciellt

Detta är en speciell dag. Årets sista. Åtminstone brukar vi ofta omnämna den som speciell och det händer att det blir inte så lite upphaussat med förväntningar och förhoppningar.

Men vad är det egentligen som är så speciellt? Att denna dag är årets sista beror ju bara på vårt sätt att ordna och indela tiden. I själva verket är ett årsskifte naturligtvis ingenting. Bara en dag som går över i en annan, det vill säga en högst vanlig händelse.

Allt oftare undrar jag om det inte är just det där som är det speciella. Det vanliga alltså. Att något inträffar en gång är väl inte like märkligt och speciellt som att det inträffar flera gånger, tänker jag. Att det regelbundet gryr till en ny dag och att jag får uppleva den, är till exempel verkligt speciellt. Speciellt just för att det händer gång på gång.

Detta som händer igen och igen tycker jag är märkligt, ja, rent av riktigt speciellt. Så visst är dagen idag en speciell dag, men inte för att vi förstår den som årets sista, utan för att det är ytterligare en dag i livet och tillvaron.

Inga kommentarer: