28 april 2009

Framgången i att hålla tillbaka

Cassianus beskriver ett intressant sätt att förhålla sig till lagen och evangeliet och till det som inte är tillåtet och det som är tillåtet.

Lagen (Gamla testamentet med modifikationer av Jesus i Nya testamentet) beskriver vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Att följa denna lag är en självklarhet för den som vill vara en Jesus efterföljare. Så långt är det enkelt och självklart.

Det som sedan Cassianus har att säga om det som är tillåtet är lite mer speciellt. Han talar om att avstå från det som är tillåtet. Inte för att det inte är tillåtet, inte för att lagen förbjuder, utan just för att det är tillåtet. Han talar till och med om en högre grad av andlighet hos den som är beredd att avstå inte bara det som är otillåtet utan också det som är tillåtet. Beskrivningen lyder: ”Att man avstår från att göra det som är otillåtet är ju inte lika lovvärt som att avstå från det tillåtna av vördnad för honom som tillät det för vår svaghets skull.”

Detta ger intressanta konnotationer till vår tid och vårt samhälle. Här finns i individualismens namn en utbredd uppfattning att det bästa i alla lägen, det är att ta för sig av allt som är tillåtet och att det är detta som gör människan salig och högtstående. Den som inte är smart nog att utnyttja det som står till buds, anses som inte bara korkad utan helt förlorad.

Uppochnervända världen! Men är det inte ofta så med evangeliet, att det går en annan väg än den sekulära världen. Inget konstigt med det. Möjligen är det konstigt att så många som kallar sig kristna tycks vara mer lyhörda för den sekulära världens ta-för-dig-mentalitet än för evangeliets återhållsamma väg. Den sekulära världens framgång består i att roffa åt sig, evangeliets väg visar på vinsten i att avstå.

För den som avstår finns det en bonus. Den omtalar Cassianus som att den som inte ens till fullo utnyttjar det som är tillåtet riskerar inte heller att komma i närheten av det som inte är tillåtet. Alltså blir det en hjälp till självhjälp att avstå av det som i och för sig är tillåtet för då undviks frestelsen och kampen med det som inte är tillåtet. Något nog så angeläget för den som verkligen vill följa Jesus.

Inga kommentarer: