12 juni 2009

Kyrkan och sekulariseringen

Det sägs oftare än man kan räkna att Sverige är ett så sekulariserat land. Om detta är sant kan verkligen diskuteras. Religionssociologiska undersökningar visar snarare att religiositeten ser annorlunda ut och tar sig andra uttryck än de traditionellt kristna. Men mindre religiös är knappast svensken, bara religiös på andra sätt än de som tidigare varit vanligast.

Samhället är alltså inte nödvändigtvis sekulariserat, men kyrkan får allt färre både besökare och medlemmar. Alltså tycks det vara något med kyrkan och människors religiositet som inte kommer överens.

Då frestas kyrkan att ändra på sig och sitt budskap. Allt i syfte att bli attraktiv, att få snyggare siffror i statistiken. I och med det har de som inte besöker kyrkan och delar hennes tro blivit normgivande för kyrkans aktiviteter och budskap. Och så har statistik blivit ledstjärnan istället för Skriften.

Om detta skriver Stefan Nilsson mycket bra i en debattartikel i Dagen. Han talar om Svenska kyrkan, men den som tror att detta bara rör den delen av den svenska kyrkan misstar sig. Samma trend finns, mer eller mindre uttalat, överallt. Frestelsen tycks vara hur stor som helst för kyrkan att iscensätta sin egen sekularisering.

Inga kommentarer: