22 februari 2010

Alla dessa exempel

Bibeln innehåller mängder av berättelser om vad Gud kan och vad Jesus kan. Guds vilja, ledning och omsorg genomsyrar hela den bibliska berättelsen. Jesus under fyller evangelierna med exempel på vad Gud förmår.

Och är det inte just detta det är: exempel på vad Gud förmår. Illustrationer för att vi ska kunna ana vidden hos Gud. Inte påhittade berättelser, nej Bibeln berättar det som verkligen hänt, men inte heller en lista på rättigheter att åberopa.

När vi läser Bibeln, läser vi om människans begränsade förmåga och Guds obegränsade. Det är vad som visas. Det är vad vi lär oss: Guds storhet.

Några rättigheter att få uppleva samma under, samma händelser, har vi inte. Ändå tycks det så ofta vara just så vi tänker – och tror. Att Bibeln är en uppslagsbok som upplyser oss om våra rättigheter. Bibeln är snarare boken som visar oss på Guds förmåga. Hur Gud sedan väljer att använda denna förmåga så vi kan se och uppleva den, det är en annan sak.

”Större ting ska ni få se”, sa Jesus vid ett tillfälle till lärjungarna. Kanske var det detta han syftade på, att under inte är lagstadgad rättighet utan exempel på det som Gud, i sin allmakt, kan variera i det oändliga. Och större under mäts alltid med en andlig måttstock. Jesus sa ofta till dem han hjälpte att de inte skulle tala om vad som hänt, han ville inte åt någon sensation. Sådant är det andliga livet, sensationslöst. Vi kan inte kräva något, bara ta emot. Ty nåd – hur den än visar sig – är allt vi har att lita till, Guds gränslösa nåd.

Inga kommentarer: