En del i utformningen av skolans religionsundervisning under 1900-talet var att låta barnen möta kristendomen genom dess ”enkla” berättelser. Detta återger Rune Larsson i boken Samtal vi brunnar. Bergspredikan ansågs vara ett bra stoff för barnen att få del av. Det var särskilt etiken, skönheten och de enkla bilderna, som talade till barnen, tänkte man sig. På så sätt skulle barnen hållas utanför de vuxnas värld av svåra frågor och dogmatiska konflikter. Det tycks som ambitionen var att framställa en, inte bara enkel, utan också behaglig och snäll kristendom.
Någonstans här kanske vi kan ana fröet till den utveckling som lett oss dit där vi är idag. Idag finns nämligen en utbredd uppfattning om att kristendomens kärna är kärleksbudskapet. Och att detta i sin tur skulle nästintill rättfärdiga allting, bara det kan åberopas att det handlar om kärlek.
Det är en grav missuppfattning! Dessutom en förvanskning av Bibelns budskap. Bergspredikan är Jesus egna ord, samme Jesus som gick i döden på grund av mänsklighetens synd och ondska. I det finns inget gulligt eller enkelt. Det är på liv och död.
Kristendomen handlar om just det: liv och död. Frågan lärjungen får är inte hur mycket som med ordens hjälp kan bankas in i kärleken, utan hur mycket han eller hon är beredd att avstå för kärlekens skull. På stranden vid Gennesarets sjö lämnade lärjungarna, som kallades av Jesus, omedelbart allt de hade. Detta för en enda saks skull, att följa den som kallade.
Kärleken till Gud, längtan efter nåden och frälsningen, får oss att avstå från egna strävanden. Kärleken till medmänniskan får oss att avstå allt det som kan skada henne på ett eller annat sätt. Kärleken till oss själva gör att vi avstår från det som kan göra oss illa, föra oss bort från Gud och från kärlekens väg.
Kvar blir en paradox: För att bli kvar i kärleken, som är Gud, behöver vi – av kärlek till Gud och människa – avstå allt det som hindrar oss från att förbli i kärleken. Det är genom det avskalade rikedomen tar form. Det är genom saknaden och längtan kärleken växer. Kärleksbudskapet handlar inte om mig och mitt utan om Gud.
26 mars 2010
Kärlekens paradox
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar