7 april 2010

Frid broder!

I senaste numret av Språktidningen tillfrågas några studenter i hebreiska om sitt hebreiska favoritord. En av dem tycker att ”shalom”, som betyder ”hej” och ”hej då” men även ”fred”, är det finaste ordet och tillägger: ”Det är så fint att man hälsar på varandra genom att säga fred.”

En annan tycker om ordet ”achi”, som betyder ”bror”, men också är något som kan sägas kamratligt till alla killar.

Det är intressant att dessa båda ord använts frekvent inom delar av den kristna kyrkan. ”Frid” var under decennier en vedertagen hälsningsfras troende emellan i vissa församlingar. Numera torde det dock vara sällsynt. ”Bror” är Bibelns samlingsbegrepp för troende av båda könen och kristna talade, och talar kanske fortfarande, inte så sällan om varandra i termer av bröder och systrar.

Men så har ju kristendomen också sina rötter i den hebreiska Bibeln. Intressant att det är just dessa ord, som studenterna fastnat för. Kanske dags att blåsa liv i dem igen i den kristna församlingen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, du verkar ha en kristen grundsyn på livet. Kanske du läser Bibeln regelbundet. Jag får uppfattningen att du är en sökare, "ständigt på väg", som du skriver. Några avsnitt i Bibeln som jag kan rekommendera är bergspredikan (Matteus, kap. 5-7), Psaltaren och Predikaren. Exempelvis förklaras det i Pred.9:5,10 vad som händer de döda - en fråga om många undrar över.