11 april 2010

Predikoreflektioner (1)

Bearbetade reflektioner från den predikan jag avlyssnat idag:

I Bibelns gamla testamente finns en tämligen välkänd berättelse om tre människor som vägrade tillbe en avgud. De hette Shadrak, Meshak och Aved-Nego och de trodde på Gud. Det berättas om dem i Daniels bok. Som straff för sin olydnad mot överhetens påbud skulle de kastas i den brinnande ugnen. Inför denna avrättning säger Shadrak, Meshak och Aved-Nego så här:

Om den Gud som vi dyrkar kan rädda oss ur den brinnande ugnen och ur ditt våld, konung, så räddar han oss. Om inte, skall du veta att vi ändå aldrig kommer att dyrka dina gudar eller tillbe den gyllene staty som du har rest. (Dan 3:17-18)
Det de tre vännerna här visar prov på är tro. Tro bygger inte på resultat, utan på övertygelse. Tro bygger på en övertygelse, som är oberoende av resultat. En tro som är oberoende av resultat är densamma både i med- och i motgång. Verklig tro bygger på övertygelse och överlåtelse. Sådan tro är aldrig konjunkturkänslig.

Det fanns några som såg undret i den brinnande ugnen. När de såg att Shadrak, Meshak och Aved-Nego inte förtärdes av elden utan blev hjälpta av den Gud de trodde på, valde de att också tro. Deras tro fanns bara i efterhand, då de redan sett undret. Shadrak, Meshak och Aved-Nego, däremot, de trodde redan på förhand. Deras tro var oberoende av undret. Oavsett Gud räddade dem eller inte, skulle de inte böja sig för avgudar. Det är en föredömlig tro, en sådan som står fast, är pålitlig och avgörande.

Inga kommentarer: