15 juli 2010

Jesusevangelium

I Bibeln finns det fyra böcker som heter ”Evangelium enligt…”. Det är fyra herrar som skrivit varsitt evangelium: Matteus, Markus, Lukas och Johannes. Bara för att det finns mer än en beskrivning av Jesus och hans verksamhet betyder inte det att det kan finnas hur många som helst.

Gemensamt för de fyra evangelieförfattarna är att de hade förstahandsinformation om vad som hänt. De hade själva hört och upplevt eller talat med människor som själva hört och upplevt. Det finns vissa saker som skiljer mellan evangelierna då de berättar om samma händelse. De fyra perspektiven kompletterar varandra.

Ingen kan idag komma med ett eget evangelium, kriterierna för att det ska kunna tas som ett trovärdigt Jesusevangelium kan inte uppfyllas. Det vi vet – och behöver veta – om Jesus liv och gärning finns i Bibelns fyra evangelier. Att komma med egna förslag till evangelium är bara att blotta sitt högmod och sin självupptagenhet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns flera evangelier än de fyra som finns i Bibel 2000, ex.vis även Judasevangeliet. Man kan reflektera över varför bara Markus, Matteus, Lukas, och Johannes evangelier finns med i vår nuvarande bibel, och inte även de andra evangelier som finns. Man kan då samtidigt fundera på om det kanske bara hade räckt med att ett av de fyra nuvarande evangelierna hade räckt. Varför finns just bara dessa fyra evangelier i vår version av bibeln? Personligen upplever jag att en evanglie synops baserad på Markus, Matteus, och Lukas borde kunna vara minst lika trovärdig som de enskilda evanglierna var för sig. Men Johannes evangelie skiljer sig avsevärt från de övriga och skrevs också betydligt senare. De böcker/brev i nya testementet som skrevs före eller i direkt anslutning till Paulus död förefaller trovärdiga medan de efterföljande inte känns lika autentiska utan i vissa fall som uppenbara efterkonstruktioner eller personliga tolkningar. (Som sådana iof intressanta och läsvärda). Kanske har jag fel, men det finns god anledning att reflektera över bibelns innehåll även idag, precis som man gjorde då kristendomen växte fram under Paulus apostlagärning och århundrandens närmast därefter.

Esbe sa...

Jag hade kunnat skriva något långt och invecklat till svar... men jag orkade inte. Jag håller med andra ord bara med dej :)