3 juli 2010

Mer än sympatier

Det finns många som sympatiserar med en del av det som Jesus talade om. Man talar sig varm för kärleksbudet eller kamratskapen eller givmildheten eller något annat man vaskar fram ur evangeliernas beskrivning av vad Jesus sa och gjorde. Tyvärr är inte Jesus intresserad av sympatier, utan Jesus vill ha omvändelse, oreserverad tillit.

I Bibelns gamla testamente berättas om Abraham som uppmanas av Gud att ta med sin son till en offerplats. Det är en svår berättelse där det kan se ut som att Gud begär av Abraham att han ska offra, och därmed döda, sin son på Guds befallning. Så är det dok inte, sonen offras inte och det är nog inte heller det Gud begär. Det är inte en fråga om att offra sonen utan en fråga om var Abraham har sin oreserverade tillit.

När Abraham visade Gud sin oreserverade tillit, sin odiskutabla vilja till omvändelse, ordnade Gud det offer som behövdes vid offerplatsen. Sonen var aldrig tänkt som offer, vad det hela handlade om var Abraham och hans gudstillit. Det är omvändelse.

Inga kommentarer: