7 mars 2015

Resa i den inre verkligheten

Thomas Merton är en intressant broder i den kristna tron. Det finns en rad böcker, som han har skrivit. En av dem är Resa i den inre verkligheten. När jag läste den gjorde jag flitiga anteckningar, ofta i form av citat med små egna reflektioner kring. Några av alla dessa anteckningar tänker jag dela här på bloggen med start nu.

Så här skriver Merton: ”en kärlek som blir mindre av att vi delar den med andra är inte stor nog för att göra oss glada”. Det borde innebära att den glädje vi söker enbart för egen skull eller egen vinning är aldrig nog, och egentligen är det kanske inte ens en verkig glädje.

Och apropå detta skriver Merton vidare: ”Sann glädje finner man i osjälvisk kärlek”. Detta eftersom det är ”när vi älskar andra som vi bäst älskar oss själva”.


Ibland riskerar vi att stirra oss blinda på hur vi ska kunna älska oss själva ordentligt för att sedan kunna älska andra. Allt för att uppfylla budet från Jesus själv om att älska sin medmänniska som sig själv. Kanske är det istället tvärtom vi ska göra, börja älska våra medmänniskor och på det sättet kunna älska oss själva. I det läget har vi ju faktiskt, som kärleksfulla medmänniskor, blivit älskvärda genom vårt val att älska andra.

Inga kommentarer: