9 december 2007

Andra söndagen i advent
Dagens bibeltexter: Jer 33:14-16; Heb 10:32-39; Mark 1:14-15; Ps 85:9-14

Det skall komma en tid, säger Herren, då jag skall uppfylla det löfte jag givit Israels folk och Judas folk. När den tiden och den dagen kommer skall jag låta ett rättfärdigt skott växa ur Davids stam. Han skall skapa rätt och rättfärdighet i landet. (Jer 33:14f)

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” (Mark 1:14f)

Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat, ty: Ännu en liten tid, sedan kommer han som skall komma, och han skall inte dröja. (Heb 10:36f)

Om man betänker hur bråda dagar många har så här i adventstider, då det nästan är jul, med allt som man förväntar sig måste fixas, ordnas och handlas, får dagens bibeltexter en tydlig illustration. För de handlar alla om tid, på ett eller annat sätt: Det skall komma en tid. Tiden är inne. Ännu en liten tid.

Med tanke på att tiden är det som pågår hela tiden, oavsett vi vill det eller inte, måste bibeltexterna om tid, mitt i årets värsta rusch och tidsbrist, ha något att meddela oss.

En sak som bibeltexterna vill säga oss denna andra advent är att det, som Bibelns Predikaren uttrycker det, finns en tid för allting (Pred 3:1-8). Det som texterna talar om, att det finns en tid för, är Guds rike. Guds rike är en benämning som skulle kunna beskrivas så här: Guds rike är där Guds vilja sker. Alltså: där sådant äger rum som är i enlighet med vad Gud vill, finns Guds rike, oavsett var det är, när det är eller hur det är, det enda som behövs är att det är Guds vilja.

Texterna talar om att det varit en tid då människorna sett fram emot att Guds rike ska komma, att det finns en tid då den tiden är inne och att det finns en tid då det som är Guds rike ska komma. Det tycks alltså som att närvaron av Guds rike både varit, är och ska komma. Och precis så är det, om Guds rike kan sägas samma sak som om Jesus, den som personifierar Guds rike: Jesus Kristus är densamme i går, i dag och i evighet. (Heb 13:8).

Följaktligen finns det möjlighet för Guds rike och därmed Guds vilja att komma till synes; det är Guds tid. Det finns också möjlighet att både lyssna till och följa det som är Guds vilja och därmed vara med i det som är Guds rike. Följden blir att Guds rike är nära den som låter det komma nära. Men tiden härför är inte obegränsad.

Precis som adventstiden lätt blir stressig, på grund av att den räknar ner tiden fram till jul, då vi vill att så mycket ska vara fixat, räknas tiden ner för möjligheten att inordna sig i Guds rike. Allting har sin tid, advent har sin, jul har sin, förberedelse har sin och fullbordan har sin. Nu är adventstid, nu är förberedelsetid, nu är tid att ta plats i Guds rike och låta Guds rike ta plats i världen, genom att låta Guds vilja ske.

Gode Gud,
ge mig den uthållighet jag behöver,
för att rätt vänta på och bereda väg för ditt rike.
Gode Gud,

ge mig öron att höra din vilja med,
ögon att se din vilja med,
händer och fötter att uträtta din vilja med.
Gode Gud,

jag vill omvända mig och tro på dig.
Amen.

Inga kommentarer: