29 januari 2008

Det är något
Det är något med det värdefulla, detaljerna och nuet. Något som gör att jag alltmer misstänker att de hör oskiljaktigt samman. När Jesus talar om den skatt som himmelriket är, använder han en del liknelser för att förklara.

Jesus talar om mannen som finner en skatt i en åker och därför säljer allt han äger för att kunna köpa åkern och ta upp skatten. En annan liknelse handlar om köpmannen som söker fina pärlor. Då han finner en, säljer han allt han äger för att kunna köpa den. En tredje liknelse Jesus använder för att beskriva himmelriket, handlar om när en fiskare lägger ut nät och får all möjlig fångst, men ur denna sorterar de goda fiskarna och sparar dessa, medan han slänger bort de dåliga. (Matt 13:44-48)

Tre berättelser om vardagliga situationer. Det är bonden och köpmannen som gör sitt vanliga arbete, utför sina vanliga sysslor en dag lik alla andra. Och plötsligt händer det som gör dagen annorlunda. De finner det dyrbara, värt att sälja allt de äger för att förvärva. Det finns där, i det vanliga, det vardagliga och enkla. Där finns den skatt och den pärla som är mer värd än allt annat.

Så får bonden och köpmannen göra som fiskaren gör med sina fulla nät, de får samla ihop det goda och kasta bort det dåliga. För det finns där i vardagligheten, både det goda och det dåliga, både det värdefulla och det värdelösa. Inga långresor eller extravaganta upplevelser behövs, utan uppmärksamhet och känslighet för det som är värt något, är allt som krävs för att skilja det goda från det onda.

Någonstans i vardagens gråhet finns en detalj, som glimmar då den möts av den blick som förmår se den. Det är inte sedan, någon annanstans, som det värdefulla står att finna. Nej, det finns här överallt, det handlar bara om att se de goda detaljerna och avvara allt det dåliga för att kunna förvärva det enda som är värt att äga.

Så talar också Bibeln: Sök så skall ni finna (Matt 7:7). Det finns där, just nu. Att söka är således att finna genom att vara här och nu, att låta vardagens detaljer gnistra och glimma och därmed synliggöra det himmelrike som Gud ställt i ordning.

Inga kommentarer: