17 maj 2008

Lite klokskap

Lite klokskap från Johannes av Korsets formuleringar:

Många nybörjare begär bara en sak, och det är att Gud skall anpassa sig efter deras vilja. De blir bedrövade om de måste böja sig för hans vilja och det är högst motvilligt som de underkastar sig den. Ganska ofta tror de att vad som inte motsvarar deras smak och önskningar, det kan omöjligen vara Guds vilja, och tvärtom, om de själva är nöjda med något så är de säkra på att Gud också är det. De reducerar Gud till sina egna mått, i stället för att rätta sig efter honom. Men säger inte Gud raka motsatsen till oss i Evangeliet: ”Den som mister sitt liv för min skull, han skall finna det, och den som vill finna sitt liv, han skall mista det.” (Matt 16:25)

Det är ju inte utan att det i dessa ord, då de läses och uttalas, ryms en längtan bort från reduktionen av Gud, bort från nybörjar misstagens hägn och in i det som ger andra perspektiv på att mista och att vinna, än vad den jordiskt begränsade vyn ger.

Och det hela hänger väl samman med några ord anknutna till Johannes av Korsets, som berör vad som får vara över- och underordnat i livet:

Passion is a thief.
Not only does it bring nothing to our lives,
but it robs us of whatever good
we already possess.
And if we do not bring it under control,
it will eat us alive,
it will kill off our relationship with God.

In the end it will be the only thing
that lives in our souls.
If we do not kill it first,
it will kill us.

Och plötsligt blev orden så svåra, så präktiga och ytliga. När futtigheten i det som breder ut sig i ens liv framstår så klart, tystnar allt försvar och det enda som kan sippra fram är mumlet av ett Herre förbarma dig!

Inga kommentarer: