19 augusti 2008

Väntad rädsla

Så har det – helt väntat – blivit upprört efter att Aftonbladet häromdagen hade ett webbtv-inslag om Prisma teknik och deras tryckknappar för övergångsställen. Svenska Dagbladet presenterar det som en nyhet, ett ”avslöjande” säger man, att det i det finger som pekar uppåt finns en tanke att det är Jesus som är enda vägen till Gud. Det är i alla fall så tillverkarna säger att det ligger till.

Det upprörda består, enligt den som lämnat in en JO-anmälan, i att någon svensk myndighet fattat beslut om att köpa in produkter med ”dolda kristna budskap”. Exakt vad det är man är rädd för framgår inte. Det största avslöjandet är väl dock den religiofobi som lyser pinsamt klart i och med denna rädsla. Att tidningen Dagen dessutom omskrev det ”dolda budskapet” redan för flera år sedan, är kanske mest en kuriositet som avslöjar de upprördas läsvanor eller medias varierande genomslagskraft.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du verkar totalt missa poängen med det hela. Så om det hade varit ett hakkors på knappen hade det också varit ok tycker du? Att du kallar det hela för fobi är bara patetiskt. Har du hört talats om något som heter religionsfrihet??? Tycker du ska kolla upp det innan du ytrar dig igen.

Anonym sa...

Näe Joakim. Det är du som missat poängen...Den svenska religionsfriheten håller på att ta former som är totalt surrealistiska. Man får tro vad man vill bara man inte vill att andra ska tro vad man själv tror...

charlie

lilamonica sa...

Joakim! Jo, jag känner till religionsfriheten och vad den innebär i vårt sammanhang. Det vill säga rätten att ha och utöva religiös tro. Således borde det inte vara så upprörande att männsikor följer lagen. Och inte heller så upprörande att jag såväl som du får uttala oss om saken. Att jämställa en kroppsdel(handen) med hakkorset, hängde jag däremot inte riktigt med på.

Anonym sa...

Jag kan hålla med om att en JO-anmälan var en aning "over the top".

Å andra sidan är ju själva företaget lite skrämmande i sig - ett företag som så totalt bygger hela verksamheten runt en så uppenbart insnöad idé (jag fick rejäla fundamentalistvibbar när jag såg inslaget) känns minst sagt tveksamt. Att offentliga medel sedan går till ett sådant företag borde verkligen ifrågasättas. De här människorna tar ju offentliga pengar (mot en gentjänst visserligen) och använder dem till att föra sina idéer framåt - det är inte direkt så att pengarna förblir neutrala på samma sätt som de skulle gjort om det var ABB som tillverkade apparaterna.

Sedan bör man inte jämföra de här med nynazister, men helt klart så ligger deras åsikter tillräckligt långt ifrån normallinjen att det som sagt är tveksamt. Jag personligen vill inte se mina skattepengar gå till människor som (gissningsvis men inte otroligt) har viss homofobi, potentiellt är kvinnoprästmotståndare, kanske motsätter sig abort, bedriver evangelistisk välgörenhet i Afrika, motsätter sig viktig biologisk och medicinsk forskning, osv. Deras världsbild är i alla fall en som jag inte vill se sponsrad med statliga medel.

Som sagt - nynazistkopplingen är väldigt hård, en bättre jämförelse skulle vara om en tungt Marxistisk firma (om nu sådana finns) skulle producerat apparaterna, en firma som driver en HBT-agenda, eller något annat med likvärdig politisk innebörd.

Mvh

Anonym sa...

och hur många komuner äger inte en svensk flagga? Eller förbandslådor?

Anonym sa...

Det finns så mycket att bekymra sig över...

De flesta kommer i alla fall fortfarande inte att veta att det är ett dolt kristet budskap, så vad gör det för skillnad?
Detta handlar om typisk kvällstidningsjournalistik. Finns det inget vettigare att skriva om?

Anonym sa...

Rättelse: jag menade förstås "webb-tv:a om" och inte "skriva om".

Jag menar alltså att kvällstidningar (i detta fall Aftonbladet) borde anstränga sig mer för att lyfta fram situationerna som finns på diverse ställen i Afrika (med flera platser), där kristna, muslimer och många andra sliter varje dag med att rädda de människor som går - varesig de människor som räddas kommer till tro eller ej.

Anonym sa...

Jag instämmer till fullo med bloggaren. Det här handlar bara om politiskt korrekt idioti på högsta nivå. Kanske ska även korset i vår blågula flagga förbjudas inom en nära framtid?

I så fall sker det med samma pk-anpassade motivering som i det aktuella fallet: "Vi ska inte stöta oss med andra religionsutövare"...

Än så länge låter den här cirkusen som ett långsökt aprilskämt. Och visst luktar det som ett illa dolt skämt lång väg, precis som den i dessa dagar aktuella surströmmingen.