16 oktober 2008

Evangelium enligt...

Den som trodde att evangelister var personer verksamma i kyrkans tjänst är efter sin tid. Det har jag blivit varse den senaste tiden. En kurs för grafiska formgivare har till exempel föredragshållare som benämns ”evangelister”. Och redan för ett år sedan annonserade Microsoft efter evangelister till sin verksamhet.

Att det i dessa sammanhang handlar om förkunnande av Bibelns evangelium är väl knappast att hoppas på. Snarare är man nog ute efter att beskriva egenskaper: entusiastisk, säljande, karismatisk, glad, hängiven och så vidare.

Detta är ett ordbruk som förmodligen (?) ligger på tvärs med kyrkans önskemål. Men kanske är det inte så konstigt att traditionellt kyrkliga ord numera brukas i andra betydelser och sammanhang eftersom kyrkan är så rädd för att utmärka sig, att hon med förkärlek tonar ner det radikala i sig själv. Den som är evangelist tjänar inte längre Gud, utan mammon och sedan tidigare vet vi att den som vill gå på väckelsemöte inte längre söker sig till kyrkan utan till teatern.

Inga kommentarer: