13 mars 2010

Jesus och fördomarna

Så som ni vill att människor skall göra mot er, så skall ni göra mot dem. Skall ni ha tack för att ni älskar dem som älskar er? Också syndare älskar dem som visar dem kärlek. Skall ni ha tack för att ni gör gott mot dem som gör gott mot er? Också syndare handlar så. Och skall ni ha tack för att ni lånar åt dem som ni tror kan betala tillbaka? Också syndare lånar åt syndare för att få samma belopp tillbaka. Döm inte, så skall ni inte bli dömda. Förklara ingen skyldig, så skall ni inte dömas skyldiga. Frikänn, så skall ni bli frikända. (Luk 6:31-34, 37)
Den välkända gyllene regeln om hur vi bör behandla varandra kombineras här, i Jesus undervisning, med tydliga exempel. Och med en lektion om motivet bakom våra handlingar.

Att låta vår föreställning om andra människor styra våra goda handlingar (och därmed styr de ju även, som en konsekvens, våra onda handlingar) är en felaktig väg, enligt Jesus. Att behandla en del människor på ett visst sätt bara för att vi tror att de ska göra det rätta tillbaka, är en handling byggd på fördomar. Fördomar är att på förhand tro sig veta hur andra är.

Jesus förespråkar en fördomsfri och konsekvent livsstil där alla behandlas lika. Svårt, svårt men ändock utmaningen vi ställs inför.

Inga kommentarer: