12 mars 2010

När ateismen erövrade Sverige

Lästa böcker:

Lundborg, Johan. (2002). När ateismen erövrade Sverige. Ingemar Hedenius och debatten kring tro och vetande. Nora: Nya Doxa.

Boken handlar om just det som titeln antyder, den så kallade Hedeniusstriden. En debatt i mitten av förra århundradet som skakade om både kyrkan och kultursverige och handlade om förhållandet mellan tro och vetenskap och därmed om trons giltighet som sanning och relevant livsåskådning.

Lundborg redovisar noggrant de olika vinklarna av debatten, som startade med Hedenius bok Tro och vetande och den framskjutande plats han fick i DN till följd av sin frändskap med chefredaktör Tingsten. Det är många vinklingar, det är många citat och ibland blir det mycket att hålla ordning på. Boken är en ambitiös skildring av en viktig tid i svensk historia. Detta var inte bara 1900-talets största idédebatt när den ägde rum, utan den bär fortfarande konsekvenser in i vår tid. Ett viktigt stycke kulturhistoria att känna till åtminstone något litet om. Vill man veta något mer kan man läsa Lundborgs bok, som är noggrann och stundtals utgör en orgie i fotnoter. Ett mått av grundkunskap i filosofi kan vara en fördel då man läser denna bok.

Inga kommentarer: