21 mars 2010

The Universe Next Door

Lästa böcker:

Sire, James, W., (2004). The Universe Next Door. A Basic Worldview Catalog. Downers Grove: Intervaristy Press. (4th edition).

Det här är en bok där några världsbilder presenteras på ett enkelt och tillgängligt sätt. En världsbild beskriver Sire som ett slags åtagande eller anammande som ger olika grundförutsättningar för det vi gör och tror. En världsbild är ”grunden på vilken vi lever, rör oss och är till”.

Världsbilden innehåller synen på människan, på en högre makt, på meningen, på döden, på moralen och en massa annat som har att göra med livets stora – och svåra – frågor.

Således är en världsbild något som vi alla har, oavsett vi är medvetna om det eller ej. Dock, i den levda verkligheten är den nog sällan så renodlad som en sådan här framställning får den att verka.

Vitsen med att veta lite om olika sätt att se på världen är att man då kan förstå både sig själv och andra bättre. Vi kan få kunskap om grunden till varför människor tänker, talar och agerar som de gör. Detta är nog så viktig kunskap i alla mellanmänskliga relationer. Alla andra kanske inte har fel, utan bara har ett annat sätt att se på världen än vad jag har.

Världsbilder Sire tar upp är bland annat: teism, existentialism och postmodernism.

Inga kommentarer: