13 juni 2010

När är en vigsel kyrklig?

Igår var det drop in-vigslar på Skansen i Stockholm. Media rapporterar att det var succé, mängder av par köade i timmar för att få vigas till äkta makar. Det var sex vigselförrättare som tjänstgjorde, tre borgerliga och tre kyrkliga.

Det är klart att det är bra att folk gifter sig. Och att göra det på Skansen verkar ju trevligt. Men jag undrar hur de kyrkliga vigselförrättarna tänkte. I kyrkans tradition är vigseln nära sammanknuten med församlingens liv. Det är därför vigseln äger rum i en vigselgudstjänst. Vid Skansens drop in antar jag att det inte fanns mycket utrymme för gudstjänst. Och då är det mycket tveksamt om man egentligen kan tala om kyrklig vigsel.

Därmed kan man också undra huruvida de kyrkliga vigselförrättarna egentligen utfört sitt uppdrag på ett korrekt sätt. Märkligt om inte kyrkan, som de tjänar, reagerar.

Det är inget nytt, detta att kyrkliga handlingar blir allt mindre kyrkliga. Men problemet tilltar. Om kyrkans praktik innehåller allt mindre av det kyrkliga (det vill säga det kristna), hur länge kan hon då kalla sig och vara kyrka?

3 kommentarer:

GTM sa...

Är det viktigt att den är kyrklig? Vad jag menar är, att det är inte kyrkan som är viktig för äktenskapet utan Gud. Många gifter sig utan mer människor runt sig än bara vittnena. Det viktiga är att man inför Gud lovar att aldrig någonsin skiljas åt. Det är kärnan.
Vigslar har inte funnits på detta sätt i bibeln. Man bara äktade varann.

lilamonica sa...

Ja, det är viktigt att vigseln är kyrklig därför att församlingen (kyrkan) är det genom vilket Gud verkar i världen. Detta tog sin början i Nya testamentet och även om trenden idag är motsatt - att allt mer flyttar utanför kyrkan - gäller den ordningen ännu. Sedan är naturligtvis inte Guds värlsignelse eller nåd begränsad till församlingen, men det ändrar inte på den ordning Jesus själv la grunden för.

Anonym sa...

Hm; drop-inbröllop... verkar en smula slitosläng,skilsmässostatistiken talar sitt dystra språk. Nästa stora sak blir då att ordna drop-out skilsmässor,kan säkert bli en storsäljare i dessa tider.