13 juni 2010

Sommar, titlar och människosyn

I veckan presenterades sommarpratarna i Sveriges radios program ”Sommar”. Många intressanta personer finns det att lyssna till. De är alla inskrivna i en almanacka på SR:s hemsida. På listan är de försedda med titel som berättar vad de gör, på vilket sätt de är kända. Ett par av sommarvärdarna har titlar i form av ”före detta”. Det känns ju lite sorgligt att de är mest kända genom sitt förgångna. Men ännu sorgligare är det att Annika Östberg inte har någon titel alls.

Annika Östberg har suttit fängslad i Kalifornien i ofattbart många år och fördes för något år sedan över till svensk kriminalvård. Nu är hon på väg ut ur fängelset. Varför, Sveriges radio, har hon ingen titel, varför presenteras inte Annika Östberg med mer än sitt namn i er tablå?

Detta är en häpnadsväckande särbehandling. Att jämföra med alla andra sommarpratare som har både en, två och tre beskrivande titlar. Eller kan vi hoppas på att det bara är ett misstag? I annat fall verkar det inte bättre än att för Sveriges radio är en människa som sitter eller har suttit i fängelse ingenting. En sådan människosyn är svart och förödande.

Inga kommentarer: